Skip links

ΣΥΜΗ & ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ

Ανακαλύψτε το πολύχρωμο νησί της Σύμης και το ιστορικό μοναστήρι του Πανορμίτη.

5 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ

  • Ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά
  • Υπέροχη αρχιτεκτονική που πρέπει σίγουρα να δείτε
  • Εκπληκτική θέα από την Άνω Πόλη
  • Η νόστιμη τοπική κουζίνα
  • Η ιστορία της σπογγαλιείας και της επεξεργασίας σφουγγαριών – Η ευκαιρία να αγοράσετε φυσικά σφουγγάρια

ΣΥΜΗ

Ο Όμηρος ανέφερε για πρώτη φορά το όνομα Σύμη και τον μυθικό βασιλιά Νηρέα στην Ιλιάδα του, στον κατάλογο που περιλαμβάνει όσους συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Το όμορφο νησί της Σύμης, επίσης μυθολογική γενέτειρα των Τριών Χαρίτων, είναι ένα μικρό νησί στα Δωδεκάνησα που διατηρεί τον αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα του μέχρι σήμερα. Η Σύμη διατήρησε το νεοκλασικό ύφος της αρχιτεκτονικής της, καθώς ανακηρύχθηκε σχετικά νωρίς –το 1971– ως ιστορικός οικισμός που καταχωρήθηκε ως Εθνικό Μνημείο, καθιστώντας το νησί μοναδικό στο Αιγαίο. Ο γοητευτικός Γιαλός είναι γεμάτος πολύχρωμα αρχοντικά χτισμένα σχεδόν το ένα πάνω στο άλλο, με ατελείωτα σκαλιά, κρυφές γωνιές και απίστευτη θέα που θα σας μαγέψουν. Η ομορφιά του νεοκλασικού της στυλ κάνει τη Σύμη ένα τέλειο καρτ ποστάλ και η βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομό της είναι σκέτη απόλαυση.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ

Η φιλόξενη και πολύχρωμη πρωτεύουσα του νησιού, αν και μικρή, χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι το λιμάνι, που ονομάζεται Γιαλός, με τον εντυπωσιακό πύργο του ρολογιού και τα πολύχρωμα νεοκλασικά αρχοντικά του, που υποδέχεται όποιον θέλει να το ανακαλύψει με ανοιχτές αγκάλες. Επιπλέον, το εμβληματικό πολεμικό μνημείο, λαξευμένο στο πλάι ενός τεράστιου βράχου είναι ίσως ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού καθώς και το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης. Στη συνέχεια το Χωριό, το πιο αστικό τμήμα, βρίσκεται ανηφορικά, όπου η επίσκεψη στα ερείπια του κάστρου των Ιπποτών, στην κορυφή του λόφου με θέα στον Γιαλό, είναι απαραίτητη – όχι μόνο για την τοποθεσία αλλά και για την πανοραμική θέα του κύριου λιμανιού και τον κόλπο του Πεδίου. Στο Χωριό βρίσκεται και το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει αρχαιολογική, βυζαντινή και λαογραφική συλλογή.

Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο της Σύμης είναι η Μονή του Πανορμίτη στον κόλπο του Πανόρμου, διάσημη για τα θαύματά της, που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά προσκυνήματα στο Αιγαίο αλλά και στην Ελλάδα. Το επιβλητικό μοναστήρι που χτίστηκε τον 18ο αιώνα με το εντυπωσιακό καμπαναριό του είναι αφιερωμένο στον πολιούχο του νησιού, που δεν είναι άλλος από τον αρχάγγελο Μιχαήλ.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗ ΣΥΜΗ

Όταν βρεθείτε στη Σύμη, τα πλακόστρωτα σοκάκια με τα αμέτρητα σκαλιά θα σας μαγέψουν, κάνοντάς σας να θέλετε να τα εξερευνήσετε όλα. Σίγουρα θα απολαύσετε να περπατήσετε στους μικρούς δρόμους και τα σοκάκια και να δείτε τρούλους εκκλησιών πίνοντας έναν ελληνικό καφέ στο τοπικό καφενείο. . Κάθε γωνιά κρύβει μια νέα έκπληξη, με πανοραμική θέα που προκαλεί δέος και όμορφες εικόνες. Δοκιμάστε τις μικροσκοπικές γαρίδες Σύμης και τα φρεσκοαλιευμένα ψάρια και θαλασσινά. Ο παραλιακός δρόμος του Γιαλού είναι απολαυστικός -το τέλειο μέρος για να αγοράσετε αυθεντικά θαλάσσια σφουγγάρια. Από τον Γιαλό μπορείτε επίσης να επιβιβαστείτε σε ένα ταξί-σκάφος που θα σας μεταφέρει σε οποιαδήποτε από τις απόμερες παραλίες του νησιού. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα του νησιού, το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πανορμίτη, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή.

Μάθετε περισσότερα για τη Σύμη εδώ

This website uses cookies to improve your web experience.
WhatsApp Helpdesk